Menu


Forside
Personale
Tidsbestilling/ Afbud
Behandlinger
Lukkedage/ ferie
Find vej
Henvisningsregler
Fertilitetsskanninger
Links
Patientvejledninger
Bartholin cyste/ Bartholinitis
Celleforandringer livmoderhals
Medicinsk abort
Fertilitetssamtale
Graviditet udenfor livmoderen
Passage i æggelederne
Pusansamling i livmoderen
Prolapsring; nedsynkning/ inkontinens
Spontan abort
Vandskanning
Kondylomer
Lichen Sclerosus
Lichen Simplex Chronicus
Vulvodyni
Udflåd, svamp, skedekatar
Blødningsforstyrrelser
Underlivssmerter/ myoser
Klimakteriet (overgangsalder)
Inkontinens
PCOS
Spiraloplægning
Termobehandling
Kirurgi på huden / vævsprøve
Lokal østrogen behandling
Endometriose
Covid-19
Persondataforordning

Spiraler

Sådan oplægges en spiral

Du vil først blive ultralydsskannet og derefter evt. podet for Chlamydia/ Gonoré. Såfremt du ønsker lokalbedøvelse lagt i livmoderhalsen er dette en mulighed.

Spiralen oplægges og snorene afklippes. Som kontrol for korrekt placering foretages en afsluttende ultralyd.

 

Risici

Der er en lille risiko for infektion og perforation (hul) af livmoderen i forbindelse med oplægning af spiral. Dette sker ca. 1-5 gange pr. 1000 oplægninger. Har du lige født er din risiko forøget i forhold til perforation af livmoderen.

Det kan forekomme omend sjældent at spiralen udstødes helt eller delvist fx i forbindelse med en kraftig menstruation. Dette kan betyde, at du ikke er beskyttet mod graviditet. Du kan selv kontrollere, at spiralen fortsat er på plads ved at mærke efter spiraltrådene med en finger i skeden.

 

I forbindelse med oplægningen af spiralen vil man den første dag kunne forvente menstruationslignende smerter. Du tilrådes at tage 1g paracetamol og 200 mg Ipren én time inden oplægningen, men man behøver ikke sygemelding, og du kan gå på arbejdet/ i skole efterfølgende.

Der vil kunne opleves blødning de efterfølgende dage.

Så længe der er blødning frarådes brug af tampon, svømning, karbad samt samleje. Dette med henblik på at mindske risikoen for infektion. Skulle der opstå smerter i maven, feber, ildelugtende udflåd og/eller vedvarende frisk rød blødning indenfor den første uge efter oplægningen bedes du kontakte klinikken. Udenfor klinikkens åbningstid kontaktes egen læge eller vagtlæge.

 

Kobber-spiralen kan medføre længere og kraftige menstruationer. Kobberspiral kan købes på Apoteket (i håndkøb og hedder Nova-T) eller i klinikken.

Hormon-spiralerne kan medføre uregelmæssige blødninger/ pletblødninger typisk i de første 3-6 måneder. Derefter opleves generelt en gradvis nedgang i mængden og antallet af blødningsdage måned for måned. Hos nogle kvinder stopper menstruationerne til sidst helt. Hormonspiralerne er på recept, og du skal selv huske at medbringe den ved oplægningen.

 

Yderligere information

Der henvises desuden til klinikkens hjemmeside under ”Links”, hvor der kan læses yderligere om de forskellige typer spiralers risikoprofiler, holdbarhed m.m.

Revideret Maj 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

  Gynækologisk Klinik | Parkvej 46 C | 4700 Næstved | Tlf. 55 73 10 76