Menu


Forside
Personale
Tidsbestilling/ Afbud
Behandlinger
Lukkedage/ ferie
Find vej
Henvisningsregler
Fertilitetsskanninger
Links
Patientvejledninger
Bartholin cyste/ Bartholinitis
Celleforandringer livmoderhals
Medicinsk abort
Fertilitetssamtale
Graviditet udenfor livmoderen
Passage i æggelederne
Pusansamling i livmoderen
Prolapsring; nedsynkning/ inkontinens
Spontan abort
Vandskanning
Kondylomer
Lichen Sclerosus
Lichen Simplex Chronicus
Vulvodyni
Udflåd, svamp, skedekatar
Blødningsforstyrrelser
Underlivssmerter/ myoser
Klimakteriet (overgangsalder)
Inkontinens
PCOS
Spiraloplægning
Termobehandling
Kirurgi på huden / vævsprøve
Lokal østrogen behandling
Endometriose
Covid-19
Persondataforordning

Såfremt du/ I ønsker én fertilitetskonsultation i klinikken,- skal både du og din partner have en henvisning fra jeres praktiserende læge.

 

Fertilitetssamtalen

 

Under den første konsultation optages en journal, således at det videre fertilitetsforløb kan planlægges optimalt for netop dig/ jer - dvs uden unødig ventetid, give dig/ jer de bedste chancer for graviditet og med færrest risici i en kommende graviditet både for mor og barn.

 

Undersøgelser

Du vil i forbindelse med samtalen få foretaget en ultralydsskanning mhp at vurdere æggestokke og livmoder. Der vil blive taget en celleprøve fra livmoderhalsen, hvis den er mere end 3 år gammel samt podning for Chlamydia og Gonoré. Derudover skal der tages lovpligtige blodprøver på dig og evt. partner (HIV og smitsom leverbetændelse B og C) og desuden skal du have taget en udvidet hormonanalyse.

 

Du og din partner skal selv gå ind på  https://www.blodproever.dk/Account/NemIdLogin?RequestPath=%2F  for at booke tid til blodprøverne på laboratoriet. Blodprøverne er ordineret af Gynækologisk Klinik og dine blodprøver til hormonanalysen skal tages på din 2, 3 eller 4. menstruationsdag OG du skal have været vågen i minimum 3 timer forinden.

Din partner skal aflevere sædprøve til analyse på Køges fertilitetsklinik. Vejledning og blanket (som skal printes og udfyldes forinden kan hentes på https://www.regionsjaelland.dk/sundhed/geo/koegesygehus/afdelinger/fertilitet/blanketter/Sider/blanket-til-saedproeve.aspx

 

Du vil blive testet ved en blodprøve om du er immun for Rubella (Røde hunde). Viser det sig, at du ikke er immun, anbefales du vaccination mod Røde hunde. Dette kan foregå gennem din egen praktiserende læge. Der skal gå én måned efter vaccinationen til vi kan påbegynde fertilitetsbehandlingen.

 

Folinsyre

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager folinsyre (400 mikrogram) dagligt for at forebygge, at barnet får rygmarvsbrok. Hvis du tidligere har født eller aborteret et barn med visse misdannelser i hjerne eller rygmarv, tilrådes at tage 5 mg folinsyre dagligt. Det samme gælder, hvis du tager visse former for medicin mod epilepsi.

 

Medicin under fertilitetsbehandling

Det anbefales, at du tager mindst mulig medicin under behandlingen og graviditeten. Har du brug for daglig medicin, så tal med din egen praktiserende læge, om du bør skifte til et andet præparat før behandlingen. Naturlægemidler kan vi generelt ikke anbefale, da vi ikke ved nok om deres virkning og evt hormonforstyrrende egenskaber.

Har du brug for almindelig smertestillende medicin, råder vi til, at du anvender paracetamol (fx Panodil, Pamol). Smertestillende medicin, som hører til gruppen af lægemidler til reumatiske sygdomme eller inflammatoriske lidelser; NSAID (fx Brufen, Ibumetin, Ipren med fl.), bør ikke anvendes under fertilitetsbehandlingen, da det kan påvirke slimhinden i livmoderen i ugunstig retning.

 

Hormonbehandlingen

Der tilbydes mild stimulationsbehandling for barnløshed i forbindelse med ”timet” samleje eller insemination. Ved insemination, foregår selve inseminationen aktuelt ved en anden fertilitetsklinik. Hensigten er, at udvikle og modne 1-3 ægblærer. Denne udvikling af ægblærer (follikler) skal følges med ultralydsskanninger; første gang på din 2-3. blødningsdag (også kaldet cyklusdag/ cd) og igen på din cd.10-12, således at vi kan planlægge tidspunktet for den ægløsende sprøjte.

I nogle tilfælde hormonstimuleres med tabletter, i andre tilfælde suppleres tabletterne med indsprøjtninger i form af hormonet FSH (Puregon, Gonal-f eller Menopur) typisk fra cd. 8-10 eller kun med hormonindsprøjtninger. Ægløsningen finder sted ca. 36 timer efter den ægløsende sprøjte (Ovitrelle) er givet,- hvormed et samleje eller insemination kan times.

 

Risiko for flerfoldsgraviditet

I tilfælde af, at der er udviklet for mange ægblærer, vil cyklus blive aflyst eller man kan evt reducere antallet. Dette vælges, idet risikoen for flerfoldsgraviditet skønnes for stor, såfremt der er mere end 2-3 modne ægblærer. Man kan dog ikke eliminere risikoen helt for flerfold.

 

Samtykkeerklæringer

Inden fertilitetsbehandlingen skal der jf. Dansk lovgivning evt. udfyldes samtykkeerklæring til behandling og evt. Anmodning om faderskab/ medmoderskab ved konsultationen i klinikken.

 

Revideret Maj 2021

  Gynækologisk Klinik | Parkvej 46 C | 4700 Næstved | Tlf. 55 73 10 76